Tivoli

Protest in de kunstsector is van alle tijden. De ludieke actie van deze fluitspelers uit het oude Rome leverde hen uiteindelijk zelfs meer op dan ze verwacht hadden…

JAAR VAN COMPOSITIE

2008

BEZETTING

 • 1. The Entertainers (I Piccoli Jopliniani): drie piccolo’s
 • 2. Stars at the Appian Way (Le stelle della Via Appia): twee altfluiten en twee basfluiten

Bewerking

Op basis van deel 1 volgde Un piccolo studio, een studie voor piccolo solo. En van deel 2 bestaat een versie voor orgel.

TIJDSDUUR

 • The Entertainers: 2’30
 • Stars at the Appian Way: 5’30

OPDRACHT

Geschreven in opdracht van Pamina.

Gebaseerd op

de geschiedenis van de dronken fluitspelers van Tibur (311 v Chr.), zoals opgetekend door Titus Livius in Ab Urbe Condita (9.30.5-10).

In het oude Rome hadden fluitspelers een belangrijke functie bij het opluisteren van godsdienstige plechtigheden. Toen ze enkele van hun voorrechten verloren (bezuinigingen?) gingen ze bij wijze van staking in het naburige en rijke Tibur (het huidige Tivoli) hun diensten aanbieden. Omdat de Tiburtijnen Rome liever te vriend hielden organiseerden ze als list een groot feest waarbij ze de fluitspelers tot slapens toe dronken voerden. ’s Nachts brachten ze hen langs de Via Appia naar het Forum Romanum waar ze ontwaakten temidden van een joelende menigte. Toch hadden ze hun doel bereikt want hun voorrechten kregen ze terug… met bonus!

CREATIE

 • Datum
  13 april 2008
 • Plaats
  Feestzaal CC Westrand, Dilbeek
 • Uitvoerders
  Pamina

PARTITUUR

op aanvraag

RECENSIE

Het Nederlands Fluit Genootschap (Wieke Karsten)

“De minder bekende werken van Van Ingelgem, Desportes, Afrikian en Van der Roost zijn zeker de moeite waard. Een piccolo-ensemble hoort men niet zo vaak (Van Ingelgem) en geeft een interessant klankspectrum.”

AUDIO

CD-opname

2 mei 2008, Galaxy Studios, Mol, door Pamina, ‘Mia Cara’, Pamina Producties 1